Je bekijkt nu Damster Laura Timmerman (29) staat op de drempel van haar eerste damtitel, maar twee tieners én de huidige kampioene zitten haar op de hielen

Damster Laura Timmerman (29) staat op de drempel van haar eerste damtitel, maar twee tieners én de huidige kampioene zitten haar op de hielen

Bert Dollekamp, Dagblad van het Noorden, 10 juli 2022

Het Basalt NK dammen voor vrouwen is zondag verzekerd van een zinderende finale, nadat de vier overgebleven titelkandidaten in de enerverende dubbelronde op zaterdag elk drie punten verzamelden. Koploopster Laura Timmerman is bij winst in de slotronde zeker van de titel, maar treft uitgerekend titelverdedigster Vitalia Doumesh (57), die na een desastreuze toernooistart sterk terugkwam en Timmerman bij winst nog zou achterhalen.

Maar de ontknoping is allesbehalve een onderonsje tussen de twee ervaren topdamsters. Een punt achter Timmerman zitten op het vinkentouw de tieners Luise Gabbert (16) uit Wageningen én Lisa Scholtens (17) uit Slagharen, die tegen respectievelijk Jacqueline Schouten en Sarah Rijgersberg alles uit de kast zullen halen om het podium te bestijgen.

Strijdlust

Nicole de Vries uit Hoogeveen was voor zaterdag ook nog in de race om een ereplaats, maar na twee achtereenvolgende nederlagen tegen directe concurrentes maakte ze een vrije val in het klassement. Maar wat een strijdlust toonde de 18-jarige voorzitster van het organiserende DroomDamsters. Eerst stak ze tegen Laura Timmerman de lont in het kruitvat met een scherpe opstoot naar het zogeheten kerkhofveld, dat die naam niet voor niets draagt.

Toen Timmerman met een identieke opstoot de handschoen opnam, stond het bord figuurlijk in lichterlaaie. Het spel was op dat moment sterker dan de spelers, want beiden overzagen een fantastische variant, waarin Timmerman een lonkende schijfwinst niet mocht afdwingen op straffe van onmiddellijk verlies. Zoals het ging brak de 29-jarige Amersfoortse ten koste van een schijf door naar dam, waarna het afspel niet moeilijk meer was.

Maar De Vries herpakte zich en ging in de middagronde de strijd aan met Luise Gabbert, die nog nauwelijks was bekomen van de ravage die Lisa Scholtens een dag tevoren had aangericht. Aanvankelijk ging het boeiende duel mooi gelijk op, maar nadat Gabbert met enkele positionele ruiltjes controle kreeg over het centrum, restte De Vries weinig anders dan de vlucht in een nadelig eindspel, dat door het Wageningse talent onberispelijk in winst werd omgezet.

Droomdebuut

Ook Lisa Scholtens moest aan de bak tegen Munkhtuya Nasanbayar uit Leeuwarden, die in de ochtendronde in fraaie stijl Sarah Rijgersberg terzijde had geschoven en bij winst het podium binnen bereik had. Maar zover kwam het niet. Scholtens had het beste zicht op de tactische kansen die een het ongebruikelijke klassieke middenspel de spelers bood.

Terwijl de computer een klein positioneel voordeeltje adviseerde, speculeerde de jonge Drentse op een schijnbaar veilige opbouwzet van Nasanbayar. Toen deze inderdaad kwam, sloeg Scholtens toe met een verrassende combinatie naar dam, waarmee ze de investering van twee schijven binnen enkele zetten terug had verdiend. Winst voor Lisa Scholtens zie evenals Luise Gabbert bezig is met een droomdebuut.

Elise Schouten naar NK finale

In de Proost Management NK B-groep streden zes vrouwen om een ticket voor de NK-finale van volgend jaar. Het werd een boeiende confrontatie tussen drie jonge talenten en drie door de wol geverfde damsters. De routiniers solliciteerden alle naar een plek op het podium, maar uiteindelijk legden de 74-jarige Iepie Poepjes-Koopman en vijfvoudig nationaal kampioene Barbara Graas (70) het met respectievelijk brons en zilver af tegen de 15-jarige Elise Schouten uit Hoogeveen, die zich ongeslagen en met drie zeges verzekerde van de eindzege.

Ontknoping

Zondag dus vanaf 11.00 uur de ontknoping in het eerste van drie door DroomDamsters te organiseren NK’s, met een scenario dat door Hitchcock zelf geschreven had kunnen zijn. De partijen in Het Klooster aan de Brinkstraat 5 in Hoogeveen worden van live commentaar voorzien door Rick Hakvoort en Nick Waterink en zijn ook te volgen op de toernooiwebsite nkv2022.kndb.nl