Je bekijkt nu Laura Timmerman op karakter naar eerste damtitel

Laura Timmerman op karakter naar eerste damtitel

Bert Dollekamp, Dagblad van het Noorden, 11 juli 2022

In een turbulente slotronde van het Basalt NK dammen schoof de 29-jarige Laura Timmerman uit Amersfoort ten koste van Vitalia Doumesh naar haar eerste damtitel, voor de tieners Luise Gabbert en Lisa Scholtens, die een geweldig debuut met zilver en brons afsloten.

De spanning die er toch al opstond, kreeg vooraf een extra impuls, toen koploopster Laura Timmerman de arbitrage erop attendeerde dat er een fout in de wedstrijdbepalingen was geslopen. Daarin stond dat bij gelijk eindigen het aantal zeges en daarna het onderling resultaat de doorslag zou geven. Het KNDB reglement geeft echter duidelijk aan dat als het om de titel gaat, altijd een barrage met verkorte speeltijd volgt.

Scholtens en Gabbert namen de aanpassing voor kennisgeving aan. Wat extra potjes was voor de debuterende tieners geen probleem. Vooral Doumesh was echter not amused, omdat zij met de foutieve regel bij winst op Timmerman met haar vier zeges mogelijk meteen kampioen was.

Achteraf bleek het allemaal een storm in een glas water. Doumesh raakte in een licht voordelig maar complex klassieke spelgenre het spoor volledig bijster, waarna de geconcentreerd spelende Timmerman haar kans greep en de viervoudig kampioen zonder pardon van het bord schoof.

De promovenda Biomedische wetenschappen aan het UMC Utrecht was blij en opgelucht met haar eerste titel. ,,Dit jaar won ik al het Hilversum Open met ook sterke mannen en in mijn tiende NK finale was het voor mijn gevoel nu of nooit, ook omdat concurrentes als Ester van Muijen en Heilke Verheul ontbraken. Mijn start was niet best en vooral tegen Luise Gabbert kwam ik met een punt goed weg. Maar omdat het veld dicht bijeen zat en ook anderen fouten maken, kon ik me herstellen. Ik ga hier een dag lang van genieten en dan snel weer aan het werk met mijn onderzoek.”    

Het zilver was voor Luise Gabbert uit Wageningen die na een geweldig debuut, waarin ze lange tijd aan de leiding ging, zich kranig herstelde van de mokerslag die Lisa Scholtens haar vrijdag toediende en het toernooi afsloot met een glanzende zege op de ervaren Jacqueline Schouten.

Lisa Scholtens trof het niet dat rode lantaarndraagster Sarah Rijgersberg uitgerekend tegen de Hoogeveense haar beste partij speelde. Scholtens moest secuur verdedigen om niet te verliezen en had zich al neergelegd bij een moeizame remise toen Rijgersberg op de valreep in de fout ging. Scholtens overzag de winnende forcing, zodat de remise en een niettemin prachtige bronzen plak haar deel was.

Clubgenote Nicole de Vries deed lang mee om de prijzen, viel door een zwarte zaterdag terug en  kreeg nog bijna ‘rondenteller’ Rianka van Ombergen op de knieën. Een bescheiden zesde stek was haar deel, maar  de DroomDamsters preses was niettemin een van de smaakmakers van haar eigen toernooi.

UITSLAGEN

NK VROUWEN
Negende ronde: Jacqueline Schouten – Luise Gabbert 0-2, Vitalia Doumesh – Laura Timmerman 0-2, Nicole de Vries – Rianka van Ombergen 1-1, Tanya-Marie Cnossen – Munkhtuya Nasanbayar 1-1, Lisa Scholtens – Sarah Rijgersberg 1-1.

Eindstand:  1. Timmerman 9-13, 2. Gabbert 9-12, 3. Scholtens 9-11, 4. Doumesh 9-9 (2+), 5. Van Ombergen 8-8, 6. De Vries en Nasanbayar 9-8 8. Cnossen9-7 (1+), 9. Schouten 9-7, 10. Rijgersberg 9-6. 

B-FINALE
Eindstand: 1. Elise Schouten 5-8, 2. Barbara Graas 5-7, 3. Iepie Poepjes-Koopman 5-6, 4. Nicole Schouten 5-5, 5. Charell Schuller 5-3, 6. Rosanne Steenblik 5-1.